Wie kent het niet, je pakt iets van de grond en het schiet in de rug? Moet mij dat nu echt overkomen denk je bij jezelf. Ik deed niet eens wat zwaars. Een kleine troost is mogelijk dat je niet de enige bent die dit overkomt. Hoe vaak komt lage rugpijn nu voor? Als we kijken naar de westerse bevolking krijgt 60-90% minimaal eenmaal in het leven te maken met lage rugpijn. Een hoog percentage dat niet alleen vervelend voor u is als cliënt maar ook maatschappelijk zijn sporen achter laat. Lage rugpijn gaat namelijk gepaard met een hoge ziektelast en leidt tot hoge maatschappelijke kosten, vooral vanwege ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Rugpijn kunnen we in twee categorieën indelen;
aspecifieke lage rugpijn en specifieke rugpijn. Bij acute lage rugpijn is in circa 95% van de gevallen geen specifieke lichamelijke oorzaak aanwijsbaar. Dit betekend dat er op een röntgenfoto, MRI of ander beeldvormend materiaal niks te zien is. Dit noemen we dan aspecifieke lage rugpijn. Maar waar komt dan wel de pijn vandaan is de vraag die opkomt. Een veel gehanteerde hypothese is dat aspecifieke lage rugpijn te maken heeft met overbelasting van pijngevoelige structuren in en rond de wervelkolom, zoals tussenwervelschijven, gewrichten, zenuwen en spieren.

We weten wel dat bepaalde factoren de kans op het ontstaan van rugklachten verhoogd. Factoren die geassocieerd zijn met het ontstaan van aspecifieke lage rugpijn zijn:
–           obesitas 
–           werk gerelateerde psychosociale stressoren
–           het verrichten van zwaar lichamelijk werk
–           lang autorijden
–           veel tillen
–           veelvuldig draaien en buigen van de romp.

Gelukkig is er ook goed nieuws over aspecifieke lage rugpijn. Bij aspecifieke lage rugpijn nemen de pijn en beperkingen namelijk in ongeveer 90% van de gevallen binnen een maand af. Hoe langer de klachten duren hoe slechter de prognose uiteindelijk is. Meer dan 50% van de patiënten met aspecifieke lage rugpijn maakt in het jaar volgend op een eerdere episode opnieuw een periode van rugklachten door.

Het is dus belangrijk om aandacht aan de rug te besteden en preventieve oefeningen kunnen hier aan bijdragen. Oefeningen op een grote fitnessbal, de superman en planken zijn veel gedane oefeningen. Hierbij staat voorop dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Je kunt beter wat lichter trainen en de oefening goed doen, dan zwaarder trainen en geen baat hebben bij hetgeen je doet. Let bij alle core-stability oefeningen op dat het bekken niet teveel gekanteld wordt en de rug hol trekt.

Mocht je rugklachten hebben of preventief hiermee aan de slag gaan kan de fysiotherapeut, en in het bijzonder de manueel-therapeut, u zeker helpen.