Nadat we het in onze vorige blog hebben gehad over lage rugpijn zal deze blog over schouderklachten gaan. Geschat wordt dat 31% van de Nederlandse bevolking per jaar te maken krijgt met schouderklachten. Hiervan is iets meer vrouw dan man. De klachten kunnen zich uiten in pijn maar ook in het beperkt kunnen bewegen van de arm. De beweging die vaak pijnlijk of beperkt is, is het zijwaarts heffen van de arm.

In tegenstelling tot lage rugpijn, welke in de meeste gevallen binnen een aantal weken hersteld, hebben schouderklachten een langere hersteltijd nodig. Hoelang is langer? Laten we wat cijfers vanuit de huisartsenpraktijk op een rij zetten:

–          30% na 6 weken hersteld
–          50% na 6 maanden hersteld
–          60% na 12 maanden hersteld

De hersteltijd wordt beïnvloed door diverse factoren. Zo weten we dat de prognose minder gunstig is als:

–          De klachten bij het eerste consult al langdurig bestaan
–          Pijnintensiteit bij eerste consult hoog is
–          Wanneer klachten geleidelijk ontstaan
–          Ook nekklachten aanwezig zijn
–          Werken boven de macht
–          Depressiviteit
–          Piekeren over de klacht

De bovenstaand informatie is leuk om te weten. Maar waar wordt de schouderklacht nu door veroorzaakt? Aangenomen wordt dat acute of langdurige overbelasting van de spieren in het gebied van de schouder aanleiding geeft tot weefselschade. Dit even buiten de klachten die veroorzaakt zijn door een trauma. Vele diverse afwijkingen kunnen worden geconstateerd bij schouderklachten. Hierbij kan je denken aan een slijmbeursontsteking, peesontsteking, volledig of gedeeltelijke scheur van de rotatorcuff of bicepspees, frozen shoulder, instabiliteit of een afwijking in de subacromiale ruimte. Een afwijking in de subacromiale ruimte (impingement syndroom) is veruit de meest voorkomende oorzaak van schouderklachten (80 procent). In de subacromiale ruimte, een ruimte bij de schouder,  bevinden zich de bursa subacromialis (slijmbeurs), de pees van de m. supraspinatus (die samen met drie andere spieren de zogeheten rotatorenmanchet oftewel rotatorcuff vormt en de lange pees van de m. biceps. Bij een impingement raakt iets beknelt onder het afdakje van het schouderblad.

Gelukkig kan je ook wat aan de klacht doen. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat fysiotherapie i.c.m. manuele therapie effectief kan zijn. Het resultaat ligt hem in de toename van de bewegelijkheid, verminderen van de pijn en het verbeteren van de stabiliteit. Het uiteindelijke doel is natuurlijk de hersteltijd verkorten en zo snel mogelijk weer in het dagelijks leven optimaal kunnen functioneren.

Heb jij last van je schouder?  Maak snel een afspraak om te kijken wat wij ermee kunnen doen.