We hebben het allemaal wel eens gehad. Opstaan uit bed en de nek niet meer (goed) kunnen draaien. Nekpijn is namelijk de tweede meest voorkomende klacht bij de fysiotherapeut. Ongeveer 11% van de mensen die in de fysiotherapiepraktijk behandelt wordt is voor nekklachten. Maar hoe beperkend is nekpijn nu eigenlijk?
Een Nederlands onderzoek laat zien dan 30% van de volwassenen met nekpijn beperkt is in het dagelijks leven en 21% van de mensen hierom verzuimt op het werk. Ben je tussen de 35 en 54 jaar heb je de meeste kans om nekpijn te krijgen. Tussen het 45 en 64e levensjaar komt nekpijn tot bijna 50% meer voor bij vrouwen dan bij mannen.
Nekpijn kunnen we net zoals de lage rugpijn onder verdelen in twee categorieën. Aspecifieke en specifieke nekpijn. Specifieke nekpijn is het gevolg van een ziekte of aandoening zoals een hernia, fractuur, ontsteking of dergelijke. De termijn specifiek of aspecifiek zegt niks over hoe de klacht zal herstellen. Aspecifieke nekpijn is nekpijn met een onbekende oorzaak. Voor ons als therapeut ronduit het meest gezien. De nekpijn kunnen we indelen in vier gradaties:
Graad I: Nekpijn en bijbehorende aandoeningen zonder tekenen of symptomen die kunnen wijzen op grote structurele pathologie en die niet of nauwelijks invloed heeft op activiteit en in het dagelijks leven.
Graad II: Nekpijn zonder tekenen of symptomen die kunnen wijzen op grote structurele pathologie, maar die wel een forse invloed heeft op activiteiten in het dagelijks leven.
Graad III: Nekpijn zonder tekenen of symptomen die kunnen wijzen op grote structurele pathologie waarbij wel neurologische symptomen aanwezig zijn, zoals verminderde peesreflexen, spierzwakte of gemis van gevoel.
Graad IV: Nekpijn met tekenen of symptomen die kunnen wijzen op ernstige structurele pathologie. Ernstige structurele pathologie omvat (maar is niet beperkt tot): fracturen, schade aan het ruggenmerg, infecties, tumoren of systemische ziekten, waaronder gewrichtsontstekingen.
Er is ten aanzien van nekpijn ook “goed” nieuws te melden. We weten namelijk dat nekpijn en de beperking in het dagelijks leven door nekpijn met ongeveer 50% afneemt binnen de eerste 6 weken na ontstaan van de klacht. Helaas zien we, dat zonder verder therapie, de nekpijn daarna vaak blijft hangen in herstel.
Maar wat zijn nou de factoren die er voor zorgen dat ik meer kans heb op nekpijn. Hierover bestaat nog onduidelijkheid.
Factoren waarvan we denken dat ze meespelen zijn onder andere:
– Vrouw zijn
– Leeftijd
– Roken
– Lage fysieke belastbaarheid
– Eerdere episode van nekpijn
Omdat we weten dat nekpijn vaak niet goed volledig hersteld kan het verstandig zijn contact op te nemen met de fysiotherapeut of manueel therapeut. Ben jij op zoek naar fysiotherapie Almere? neem dan contact op met ons. Wij als therapeut proberen uit te zoeken welke factor er voor zorgt dat de nekpijn niet hersteld en maken samen met jou een passend behandelplan. We willen namelijk allemaal weer zonder klachten links en rechts over onze schouder kunnen kijken toch?