Een knie die op slot zit kan erg beperkend zijn wanneer je gewend bent om zonder problemen je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Lopen, wandelen of sporten kunnen pijnlijk zijn, en zelfs het opstaan en zitten gaat gepaard met veel ongemak. Maar hoe herken je precies een knie die op slot zit, wat is de oorzaak en wat kan je doen om de pijn te verlichten en te behandelen? Je leest het in ons blog.
Het herkennen van een beperkte knie
Een knie die op slot zit kenmerkt zich met name door plotselinge pijn en dat je je kniegewricht niet volledig kunt strekken of buigen. Dit kan gepaard gaan met een knakkend of krakend geluid of gevoel, en het idee dat er iets blokkeert in je knie. Vaak is er ook sprake van zwelling en stijfheid, en het gewricht kan warm aanvoelen. Het onvermogen om de knie te bewegen kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Herken je deze symptomen? Waar worden ze dan door veroorzaakt?
Oorzaken van een knie die op slot zit
De pijn en het ongemak komen natuurlijk niet zomaar ergens vandaan. In de meeste gevallen ontstaan de problemen door een verkeerde beweging of acute blessure, zoals een verdraaiing of val. Wanneer je bijvoorbeeld je trein probeert te halen en haastig de trap op rent, kan het zijn dat je een verkeerde beweging maakt. Deze plotselinge beweging kan leiden tot schade aan je meniscus of kruisband, waardoor je in een keer voelt dat er iets mis is.
De meniscus of kruisbanden kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken doordat deze scheuren. Maar ook overbelasting, artritis of een niet volledig genezen blessure kunnen de oorzaak zijn van waarom je plotseling een beperkte knie hebt. In sommige gevallen kan een los rondzwevend fragment, zoals een stukje kraakbeen of bot, zich vastzetten in het kniegewricht. Dit noemen we ook wel een gewrichtsmuis, waar een knie letterlijk op slot komt te zitten.
Mijn knie zit op slot, wat te doen?
Neem je rust en vermijd ten eerste belastende activiteiten. Koel je knie met ijs om de zwelling te verminderen en neem – als het nodig is – ontstekingsremmende pijnverlichting, zoals paracetamol of ibuprofen. Raadpleeg zeker ook je huisarts. Indien de symptomen aanhouden of het ongemak verergert, kan de huisarts je doorverwijzen naar een fysiotherapeut of een medisch specialist voor verder onderzoek. Als je knie is verdraaid, kan een fysiotherapeut al veel voor je betekenen. Gaat het om ernstige schade? Dan kan een operatie noodzakelijk zijn.
Hoe kan fysiotherapie helpen?
Fysiotherapie is een effectieve manier om je mobiliteit en de functie van je knie die op slot zit te herstellen. Een fysiotherapeut begeleidt je bij oefeningen en technieken die helpen om de spieren rondom het kniegewricht te versterken en stabiliseren. Ook kan deze vorm van lichamelijke therapie nuttig zijn om andere bewegingspatronen aan te leren die bijdragen aan een succesvol herstelproces en eventuele toekomstige blessures helpen te voorkomen.
Ben je op zoek naar een fysiopraktijk in de omgeving van Almere, Almere-Poort of Almere-Haven? Zoek dan niet verder en vraag een intakegesprek aan bij Snel Herstel Fysiotherapie, dan stellen we een persoonlijk behandelplan op. Je kunt bij onze praktijk terecht voor onder andere dry needling, shockwave therapie of manuele therapie.
Neem contact op
Woon je in de omgeving van Almere en zit je knie op slot? Ontdek dan wat het team van Snel Herstel Fysiotherapie voor jou kan betekenen! Je kunt ook bij ons terecht wanneer je door een revalidatietraject gaat na een knie-operatie. Neem gerust contact op.