Een schouderblessure kan iedereen overkomen. Heb je een keer een spontane beweging gemaakt en plotseling een scherpe pijn in je schouder gevoeld? Dat kan heel goed voorkomen. Schouderblessures kunnen variëren van mild tot ernstig. Ze zijn vaak het gevolg van sport, belastend werk of zelfs alledaagse activiteiten, zoals zwaaien of het opbergen van wasgoed. Maar hoe ga je met zo’n schouderblessure om en wat als de pijn langdurig aanhoudt?
Het ontstaan van de schouderblessure
Schouderblessures kunnen dus door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Een veelvoorkomende oorzaak is echter overbelasting. Overbelasting ontstaat wanneer je veel herhaalde bewegingen maakt, zoals zwemmen, tennissen of werk waarbij je je armen veel omhoog beweegt. Deze repetitieve bewegingen kunnen leiden tot irritatie of ontstekingen van je spieren en pezen in de schouder. Dit kan vervolgens resulteren in een slijmbeursontsteking of tenditis.
Maar ook een acute beweging kan zeker de oorzaak zijn van een schouderblessure. Een plotselinge beweging of val kan leiden tot een spierverrekking, verstuiking of zelfs een ontwrichting, wat ook wel bekend staat als een schouder uit de kom. Tot slot kan slijtage door ouderdom ook bijdragen aan een schouderblessure. De pijn houdt langdurig aan, omdat het kraakbeen in je schoudergewricht is verslechtert.
Hoe lang duurt het herstel van een schouderblessure?
De duur van het herstel is afhankelijk van de aard en de ernst van je blessure. Een milde verrekking of verstuiking van je spieren is binnen een aantal weken weg wanneer je rust neemt. Gaat het om een ernstige blessure, zoals een schouderontwrichting? Dan kan dit in de meeste gevallen enkele maanden duren. Wees geduldig tijdens het herstelproces en forceer het gebruik van je schouder niet. Het is ook aan te raden om je huisarts te raadplegen om de ernst te constateren.
Wat kan ik zelf doen?
Natuurlijk zijn er ook enkele dingen die je zelf kunt ondernemen om het herstel te bevorderen, zonder dat je het proces overhaast:
- Rust: voldoende rust is essentieel. Vermijd activiteiten die pijn veroorzaken of het ongemak kunnen verergeren. Het kan helpen om een draagband te gebruiken die de schouder immobiliseert en ondersteunt
- IJs en later warmte: in de eerste 48 uur van de schouderblessure helpt ijs om de zwelling en de ontsteking te verminderen. Later kan je overgaan op een heerlijk warme douche of bad, wat de spieren ontspant en de doorbloeding bevordert
- Houding: je houding tijdens dagelijkse activiteiten kan je schouders belasten. Maak als het nodig is aanpassingen in je omgeving, of dit nu thuis of op werk is
- Oefeningen: wanneer de meeste pijn voorbij is, kan je ervoor kiezen om simpele rek- en strekoefeningen te doen om je flexibiliteit en kracht te herstellen. Het is raadzaam om dit onder begeleiding van een specialist zoals een fysiotherapeut te doen
Laten behandelen door een fysiotherapeut
Een fysiotherapeut kan je helpen bij ernstige of langdurige schouderklachten. Volgens een persoonlijk behandelplan stelt de therapeut gerichte oefeningen op die zijn afgestemd op jouw klachten en conditie. Het doel van fysiotherapie is om je mobiliteit te verbeteren, pijn te verminderen en de functionaliteit van je schoudergewricht te herstellen. Een wekelijkse of tweewekelijkse sessie kunnen al een groot verschil maken voor je herstel.
Maak kennis met Snel Herstel Fysiotherapie
Ben je woonachtig in de omgeving van Almere? Maak dan kennis met Snel Herstel Fysiotherapie in Almere, je kunt ook bij ons terecht wanneer je in Almere-Poort of Almere-Haven woont. Je kunt onder andere bij ons terecht voor dry needling, shockwave therapie en manuele therapie.